Z inicjatywy Samorządu Uczniowskiego 1 października obchodziliśmy w naszej szkole Światowy Dzień Jabłka. Była to akcja prozdrowotna, której celem było zachęcanie społeczności szkolnej do spożywania jabłek jako źródła witamin oraz wyrabianie nawyku zdrowego odżywiania. Jabłko jest jednym z najpopularniejszych owoców na świecie. W jabłku znajdziemy witaminy z grupy B, witaminy A, E i K, antyoksydanty, a także minerały: jod, potas, magnez, cynk, fluor, mangan, siarkę, miedź i fosfor. Jeden owoc zaspokaja 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, więc wzmacnia odporność. Jabłko zawiera substancje, które mogą wspomagać wytwarzanie nowych komórek w mózgu, usprawnić zapamiętywanie i proces uczenia się. Wszyscy w tym dniu zajadali się zdrowymi, soczystymi jabłuszkami oraz domowymi wypiekami. Było zdrowo, wesoło i kolorowo.